ACTUEEL

NMa weerspreekt prijsopdrijving fusieziekenhuizen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) weerspreekt de veronderstelling dat ziekenhuisfusies de zorg duurder maken. De NMa reageert hiermee op een artikel in de Volkskrant eind vorig jaar.

Beperkt onderzoek

Onder de kop ‘Fusies ziekenhuizen maken zorg duurder’ berichtte de Volkskrant over een NMa-studie naar de prijsontwikkeling van heupoperaties na ziekenhuisfusies in Rotterdam en Hilversum. Volgens de NMa  kunnen op basis van een dermate beperkt onderzoek geen conclusies over de ontwikkeling van de totale zorgkosten getrokken worden. Daarbij waren de uitkomsten voor beide ziekenhuizen verschillend. Ook merkt de NMa op dat de kwaliteit van zorg buiten beschouwing is gelaten. Het  onderzoek zegt daarom niets over de ontwikkeling van de prijs-kwaliteitverhouding.

Overvallen

Bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk van Tergooiziekenhuizen haalde in een reactie op het artikel in de Volkskrant fel uit  naar de NMa. In de Gooi- en Eemlander liet ze weten zich overvallen te voelen aangezien het ziekenhuis niet op de hoogte was van het onderzoek. Het onderzoek is volgens Zuiderwijk voorbij gegaan aan het feit dat veel ingrepen na de fusie juist goedkoper zijn geworden. Bovendien ligt volgens Zuiderwijk de kostprijs voor heupoperaties in Hilversum onder het gemiddelde dat zorgverzekeraar Agis betaalt.

Knauw

De uitgelekte NMa-studie komt voor Tergooiziekenhuizen op een slecht moment. Het ziekenhuis is bezig met een herstructurering die lokaal op veel weerstand stuit. De berichtgeving in de Volkskrant heeft het broze draagvlak een nieuwe knauw gegeven. De berichten waren ook landelijk aanleiding voor verontruste reacties van verschillende politieke partijen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top