ACTUEEL

Gelderse Vallei meet beweeglijkheid ouderen met enkelband

Ziekenhuis Gelderse Vallei neemt een bewegingsmeter in gebruik om in kaart te brengen hoeveel patiënten op afdeling geriatrie per dag bewegen. Dit schrijft Nursing.

De bewegingsmeter is een blauwe enkelband met een sensor die elke beweging meet en registreert. Het apparaat wordt ingezet om ouderen meer te laten bewegen. Het ziekenhuis heeft de bewegingsmeter getest onder een aantal ouderen en de fysiotherapeuten en verpleegkundigen schrokken van het resultaat, volgens Nursing. Sommige ouderen bleken slechts vier minuten per dag te bewegen.

Na de zomer neemt het ziekenhuis de bewegingsmeter in gebruik op de afdeling geriatrie. Dit zal gebeuren op vrijwillige basis, dus als een patiënt de enkelband niet om wil hoeft dat niet. Verpleegkundigen zullen de bewegingsmeter aan het eind van de dag scannen om te bepalen of de patiënt voldoende heeft bewogen.

Mobiliteitsschema

Om patiënten te stimuleren meer te bewegen, heeft het ziekenhuis al enkele maatregelen genomen. Zo hangt er aan de bedden een mobiliteitsschema waarop staat hoe vaak patiënten mogen bewegen. Volgens verpleegkundige Lize Gerritsen helpt dat omdat veel patiënten niet weten dat ze bijvoorbeeld een wandeling over de afdeling mogen maken. Verder vraagt het ziekenhuis patiënten om gewone kleding en schoenen mee te nemen, zodat ze geprikkeld worden uit bed te komen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top