ACTUEEL

UMCG krijgt 4,5 ton voor communicatieonderwijs zorgverleners

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt een Europese subsidie van 450 duizend euro voor de ontwikkeling van een onderwijsprogramma waarmee zorgverleners beter leren communiceren met oudere patiënten met 'lage gezondheidsvaardigheden'. Het programma moet bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor deze ouderen.

Ouderen met lage gezondheidsvaardigheden vinden het vaak moeilijk om te gaan met hun ziekte en de bijbehorende behandeling, schrijft het UMCG. Ze begrijpen doktersadviezen niet goed en volgen ze daardoor niet goed op. Ook gebruiken ze medicijnen verkeerd omdat ze de bijsluiter niet goed kunnen lezen of begrijpen en hebben weinig algemene kennis over ziekte en gezondheid. Volgens het ziekenhuis ontbreekt het bij zorgverleners vaak aan kennis en vaardigheden om effectief te communiceren met deze groep ouderen.

Onderwijs

Het Europese IMPACCT-project, geleid door UMCG-onderzoeker Andrea de Winter, gaat zich de komende drie jaar toeleggen op het ontwikkelen, implementeren en evalueren van communicatieonderwijs voor toekomstige zorgverleners in Europa. Ook gebruikt het onderzoeksteam de inzichten voor de ontwikkeling van een reeks digitale colleges voor een breed publiek. De verstrekte subsidie is onderdeel van het Erasmus+ programma van de EU.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top