ACTUEEL

Diabetes-epidemie bedreigt VS

Meer dan een derde van de volwassen Amerikanen lijdt aan diabetes of pre-diabetes. De meerderheid is zich daar niet van bewust. Dat blijkt uit recente rapportage van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Volgens het Amerikaanse equivalent van de GGD hadden in 2015 ruim 30 miljoen Amerikanen diabetes, dat komt overeen met 9,4 procent van de volwassen bevolking. Daarnaast leden nog eens dik 84 miljoen mensen aan pre-diabetes. Zonder behandeling leidt dit voorstadium van diabetes binnen vijf jaar tot diabetes type 2. Daarmee wordt diabetes een steeds groter probleem voor de Amerikaanse volksgezondheid, waarschuwt CDC. Diabetes is inmiddels de zevende doodsoorzaak in de VS.

Hoewel het aantal nieuwe gevallen van diabetes stabiel bleef op 1,5 miljoen, is het CDC bezorgd over het feit dat bijna 1 op de 4 diabeteslijders, 7,2 miljoen mensen, niet weet dat ze ziek zijn. Van de mensen met pre-diabetes is slechts 11,6 procent zich daarvan bewust.

Spreiding

Het rapport maakt duidelijk dat diabetes een sterke sociaaleconomische en etnische component heeft. Van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en Alaska (Indianen en Eskimo's) is ruim 15 procent gediagnosticeerd met diabetes. Bij Hispanics (12,1 procent) en Aziaten (8,0 procent) werd vaker diabetes geconstateerd dan bij non-Hispanic blanken (7,4 procent). Hoger opgeleiden hadden minder vaak diabetes dan laaggeschoolden, mannen vaker dan vrouwen en in het zuiden en langs de oostelijk gelegen Appalachians waren de diabetespercentages het hoogst in de VS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top