ACTUEEL

COC roept Schippers op tot aanpassing beleid bloeddonatie

Homo- en bimannen mogen binnenkort niet pas na een jaar zonder homoseksueel contact, maar al na drie maanden bloed doneren in Engeland en Schotland. COC Nederland roept minister Edith Schippers (VWS) op om in navolging van de Britten het Nederlandse beleid aan te passen.

Het besluit van de Britse regering is gebaseerd op een advies van een officieel adviesorgaan voor veilige donatie van bloed, weefsel en organen. De verlaging van de termijn is een gevolg van verbeteringen in het testen van donorbloed. Daardoor kunnen in een veel vroeger stadium in het donorbloed de virussen opgespoord worden die hiv en hepatitis B en C veroorzaken. In Schotland gaat het nieuwe bloeddonatiebeleid vanaf november gelden, in Engeland zal het vanaf begin volgend jaar ingevoerd gaan worden.

"Laat deze positieve stap van de Britse regering een aanmoediging zijn voor de Nederlandse regering. Het is tijd voor een bloeddonatiebeleid zonder discriminatie", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. "Niet met wíe je seks hebt, maar of je véilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren."

Uitsluitingstermijn

In 2015 besloot minister Schippers de levenslange uitsluiting voor homo- en bimannen van bloeddonatie te wijzigen in een uitsluitingstermijn van twaalf maanden na het laatste seksuele contact. Het COC noemde dat besluit toen "uiterst teleurstellend" omdat de wijziging nauwelijks praktische waarde heeft voor seksueel actieve homo- en bimannen. Het ministerie van VWS en bloedbank Sanquin hebben het COC beloofd om te komen met voorstellen voor een ander bloeddonatiebeleid. Die voorstellen worden dit najaar verwacht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top