ACTUEEL

Verpleeghuisarts met Korsakov uit ambt gezet

Het College van Medisch Toezicht heeft dinsdag een 52-jarige arts uit Den Haag uit zijn ambt gezet. Hij lijdt al jaren aan het syndroom van Korsakov, een ziekte die het gevolg is van jarenlang alcoholmisbruik.

‘Drankgebruik geen belemmering’

De arts vindt zelf dat hij ondanks zijn drankgebruik prima zijn beroep kan uitoefenen. Volgens hem zijn patiënten nooit in gevaar geweest. Wel liet hij zich in 2005 vrijwillig en langdurig opnemen in een kliniek, omdat hij vond dat zijn voorliefde voor alcohol de spuigaten uitliep en moest stoppen. Daar werd Korsakov en daarbij horende stoornissen als geheugenverlies vastgesteld. Dat was de reden voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg om in 2008 een klacht tegen hem in te dienen.

Gedwongen behandeling

De man, die als verpleeghuisarts en verzekeringsgeneeskundige werkte, bestrijdt dat hij aan een ernstige ziekte lijdt. Hij dronk nooit erg veel en niet op die tijden dat problemen op het werk veroorzaakte. Bovendien heeft hij geen strafblad, aldus de arts. Wel liet de rechtbank hem een jaar na zijn vrijwillige opname gedwongen behandelen. Hij was een gevaar voor zichzelf.

Aftakeling intelligentieniveau

Uit één van de laatste persoonlijke onderzoeken kwam naar voren dat zijn intelligentieniveau flink is afgetakeld en dat zijn denkvermogen inmiddels onder het gemiddelde zit. Hij kan niet veel onthouden of zich concentreren. Bovendien kan hij zijn aandacht er moeilijk bij houden. “Dat maakt hem ongeschikt om zijn vak uit te oefenen”, aldus het college dat hem zijn artsenregistratie afpakte. Waar hij precies werkte, is onbekend. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top