ACTUEEL

'E-health-toepassing bij chronische darmziekten succesvol'

De e-health-toepassing MijnIBDcoach zorgt voor een halvering van het aantal ziekenhuisopnamen, minder polibezoeken en een betere therapietrouw voor patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn. Dit is gebleken uit onderzoek onder bijna duizend patiënten in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, onder leiding van het Maastricht UMC+.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

MijnIBDcoach voorziet in de begeleiding van patiënten met een chronische darmaandoening. De patiënt leert op een interactieve manier over zijn ziekte en wordt in de gelegenheid gesteld om eenvoudig te communiceren met zijn behandelaar, terwijl die behandelaar (arts of verpleegkundige) de patiënt op afstand kan volgen en indien nodig actie kan ondernemen. MijnIBDcoach is een intelligent programma, dat 'leert' van de door de patiënt ingevoerde data.

Van de bijna duizend patiënten die deelnamen aan de studie kreeg ongeveer de helft de beschikking over MijnIBDcoach, dat ontwikkeld is in nauwe samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen, de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland, e-healthspecialist Sananet en farmaceut Ferring. De patiënten die de toepassing gebruikten, werden vervolgens minder vaak opgenomen in het ziekenhuis (50 procent afname), bezochten de polikliniek minder vaak (39 procent afname) en waren trouwer in het innemen van de medicatie dan de controlegroep.

Voortdurende monitoring

In Nederland kampen ruim 80 duizend mensen met een chronische ontstekingsziekte van de darm, waarvan de twee belangrijkste de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn. Deze ziekten hebben in veel gevallen een grote, negatieve impact op de kwaliteit van leven. Voortdurende monitoring van deze patiënten is van belang om de ziekte onder controle te houden en complicaties tot een minimum te beperken. Om daarin te voorzien is de digitale tool MijnIBDcoach ontwikkeld.

 

---

Skipr organiseert van 14 september tot en met 9 november 2017 de Masterclassreeks E-health toepassingen. Tijdens een reeks van 7 colleges krijgt u een compleet overzicht over de huidige trends op het gebied van e-health toepassingen.

Ga voor meer informatie over het event naar de site www.skipr-ehealth.nl

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top