ACTUEEL

'Meer abortussen door twintigwekenecho'

Het aantal abortussen vanwege open ruggetjes, waterhoofden en lipspleten is toegenomen. TNO Preventie en Zorg legt een verband tussen de abortussen en de twintigwekenecho in het rapport ‘Aangeboren afwijkingen in Nederland 1997-2007’. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Toename doodgeborenen

De twintigwekenecho wordt sinds 2007 aan iedere zwangere vrouw aangeboden. Het rapport laat zien op basis van welke afwijkingen ouders besluiten tot abortus. Er is sprake van een ‘significante’ toename van het aantal doodgeborenen in 2007 in vergelijking tot 2006. Het merendeel hiervan is rond 22 weken zwangerschapsduur ter wereld gekomen. De manier waarop de baby’s zijn geboren, is niet geregistreerd. Het is echter aannemelijk dat het gaat om abortussen.

Hypothese

Het gaat vooral om open ruggen en waterhoofden, maar ook het percentage doodgeborenen met lipspleten ligt in de periode 2005-2007 hoger. Het aantal levendgeborenen met lipspleten is over de onderzoeksperiode teruggelopen, aldus het Nederlands Dagblad. De onderzoekers stellen in één van de hypotheses dat er een verband is met de twintigwekenecho. Een andere hypothese verklaart de afname van het aantal baby’s met lipspleten aan het toegenomen gebruik van foliumzuur. Onderzoek van de Gezondheidsraad en de Nederlandse Patiëntenvereniging ontkrachten echter dit argument.

Andere afwijkingen

Bij afwijkingen als anencefalie, encefalocele, microcefalie (hersenafwijkingen) en het Downsyndroom kan op dit moment geen verband tussen de twintigwekenecho en de abortus worden gelegd.

TNO heeft het rapport voor de Kerst aangeboden aan het ministerie van VWS.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top