ACTUEEL

'Aantal euthanasiegevallen neemt toe'

Het aantal euthanasiegevallen in Nederland neemt steeds meer toe. Het toedienen van levensverkortende medicatie of palliatieve sedatie is "gangbare praktijk" geworden. Dat stellen drie Nederlandse wetenschappers in het Amerikaanse vakblad The New England Journal of Medicine, zo meldt de NOS.

De wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam, het UMC in Utrecht en het VUmc in Amsterdam deden onderzoek naar euthanasie in Nederland in de afgelopen 25 jaar. Euthanasie werd in 2002 gelegaliseerd en Nederland, maar werd daarvoor ook al toegepast.

Ziekte

In 1990 was bij 1,7 procent van alle doden in Nederland euthanasie toegepast, in 2015 bij 4,5 procent. In 92 procent van de gevallen hadden de patiënten een dodelijke ziekte of ernstige gezondheidsproblemen door ouderdom, een psychische stoornis of een vroeg stadium van dementie. Meer dan een derde van alle patiënten was ouder dan 80 jaar.

Momenteel wordt ongeveer de helft van alle aanvragen voor euthanasie toegekend, meldt de NOS. "Het lijkt erop dat patiënten tegenwoordig durven te vragen om euthanasie en dat artsen bereid zijn om het te verlenen", aldus onderzoeker Agnes van der Heide tegen persbureau AP.

Toename

Ook de regionale toetsingscommissies euthanasie maakten in april melding van een toename van het aantal euthanasiegevallen. In 2016 zijn 6091 mensen overleden door euthanasie, 557 meer vergeleken met het voorgaande jaar, zo blijkt uit het jaarverslag.

Een verzoek tot euthanasie mag pas worden ingewilligd als de arts ervan overtuigd is dat het verzoek van de patiënt vrijwillig en weloverwogen is en dat hij of zij uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. De euthanasie wordt meestal door de huisarts uitgevoerd.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top