Finance

Omstreden 'Pharma Bro' schuldig aan fraude

De omstreden Amerikaanse zakenman Martin Shkreli is vrijdag door een rechtbank in Brooklyn schuldig bevonden aan fraude. Wat zijn straf wordt is nog niet duidelijk. Mogelijk moet 'Pharma Bro', zoals hij wordt genoemd, wel twintig jaar de cel in.

De ondernemer is voornamelijk bekend vanwege het ruim vijftig keer duurder maken van een medicijn dat vooral wordt voorgeschreven aan aidspatiënten. De prijs van Daraprim zou in 2015 van de ene op de andere dag van 13,50 dollar naar 750 dollar gaan. Pas na grote ophef kwam Shkreli op zijn besluit terug. Dat deed hij als baas van Turing Pharmaceuticals.

De strafzaak tegen hem heeft echter met een soort piramidezwendel te maken. Als topman van Retrophin, een ander farmaciebedrijf, zou hij miljoen dollars van investeerders in eigen zak hebben gestoken. Zijn gedrag was voor Retrophin in 2014 al reden om hem op straat te zetten. Eind 2015 werd Shkreli gearresteerd in New York en het hele proces tegen hem kreeg vervolgens veel media-aandacht in de VS. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top