ACTUEEL

'Medisch-ethische vraagstukken horen niet in regeerakkoord'

Medisch-ethische vraagstukken dienen niet in het regeerakkoord te komen. Dat schrijft oud-voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas in een opiniestuk in de Volkskrant. Weisglas meent dat het buiten een akkoord houden van deze onderwerpen de totstandkoming van een nieuw kabinet zal bespoedigen.

Volgens Weisglas is er nu echt haast geboden bij de kabinetsformatie. "Voor het aanzien van de politiek is het ronduit slecht wanneer Den Haag meer dan een half jaar na de verkiezingen nog steeds niet in staat zou zijn een nieuw kabinet te vormen", schrijft hij.

De medisch-ethische kwesties, zoals voltooid leven en onderzoek bij embryo's,  zouden de formatie in de weg staan. "Het is, zoals al is gebleken, buitengewoon lastig om hierover tot inhoudelijke compromissen te komen tussen de twee liberale partijen en de twee christelijke partijen die aan de formatieonderhandelingen deelnemen", aldus Weisglas.

De oud-Kamervoorzitter heeft ook inhoudelijke bezwaren voor het betrekken van medisch-ethische kwesties in een regeerakkoord. "Het is vooral aanmatigend en onjuist om over een zo beladen onderwerp als bijvoorbeeld 'voltooid leven' inhoudelijke afspraken te willen maken tussen acht onderhandelaars van vier van de veertien partijen in de Tweede Kamer, die dan ook nog eens de kleinst mogelijke meerderheid hebben. Er zou alleen een procedurele afspraak gemaakt moeten worden die over alle medisch-ethische onderwerpen beslist in een vrije stemming in de Kamer(s)", aldus Frans Weisglas.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top