ACTUEEL

Alrijne leidt vrijwilligers op voor ondersteuning senioren

Bij Alrijne Zorggroep is onlangs het HELP-project van start gegaan. Hierin leidt het ziekenhuis vrijwilligers op om zorgprofessionals te ondersteunen rond de zorg van senior patiënten.

Oudere patiënten hebben tijdens een ziekenhuisopname een grotere kans dan anderen om verward te raken of fysiek achteruit te gaan. Dit risico wordt kleiner als deze patiënten intensief begeleid worden. Zo ontstond het idee bij Alrijne om het Hospital Elderly Life Program (HELP) te starten. Dit komt voort uit een programma dat is ontwikkeld in de Verenigde Staten.

De eerste groep vrijwilligers is in mei getraind voor ondersteuning van verschillende activiteiten; zoals oriëntatie, eten, bewegen en activeren voor het voorkomen of beperken van verwardheid. De inzet van vrijwilligers vermindert het risico op verwardheid. De vrijwilligers helpen in eerste fase de patiënten op twee verpleegafdelingen in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Alrijne zoekt meer vrijwilligers om te kunnen starten met HELP.

Seniorvriendelijk ziekenhuis

Speciale aandacht voor ouderen is één van de speerpunten van Alrijne Zorggroep. Deze groeiende groep patiënten heeft andere behoeftes dan jongeren. Het ziekenhuis heeft op elke afdeling speciale geriatrieverpleegkundigen. Dat geldt niet voor elk ziekenhuis in Nederland. Alrijne heeft met haar inspanningen voor senioren het keurmerk 'Seniorvriendelijk Ziekenhuis' ontvangen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top