Finance

'Rechter stelt Geldermalsen in ongelijk over pgb-standpunt'

De gemeente Geldermalsen gaat onderzoeken of inwoners het persoonsgebonden budget (pgb) voor hulp door een naaste is onthouden terwijl ze hier wel recht op hadden. Aanleiding is een rechtszaak waarbij de rechter heeft geoordeeld dat Geldermalsen bij een gezin het pgb ten onrechte schrapte.

Dat meldt De Gelderlander.

Het betreffende gezin ontving vanuit Bureau Jeugdzorg een pgb voor de begeleiding van twee kinderen met een autistische stoornis. De begeleiding werd gegeven door de moeder en de zus van het gezin. Geldermalsen schrapte het pgb in 2016, omdat volgens de gemeente door de ondersteuning van de eigen familie geen geld voor extra hulp nodig zou zijn.

De rechter was het met deze redenering niet eens. Volgens de rechter is het niet uitgesloten dat familieleden vanuit het pgb worden betaald om de hulp te verlenen, als die zorg boven de zorg voor een gezond kind uitstijgt. De gemeente moet met deze uitspraak rekening houden bij de nieuwe indicatiestelling voor het gezin.

Herindicaties

Naar aanleiding van de uitspraak gaat de gemeente Geldermalsen ook bij andere herindicaties voor de jeugdhulp onderzoeken of mensen eerder geen pgb voor hulp door een naaste ontvingen terwijl ze hier wel recht op hadden, aldus De Gelderlander

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top