ACTUEEL

Concentratie prostaatverwijdering leidt tot minder complicaties

Het aantal complicaties na een prostaatverwijdering is fors gedaald tussen 2011 en 2016. De belangrijkste oorzaak hiervan is de concentratie van de prostaatverwijderingen. Dit concludeert MediQuest na analyse van openbare ziekenhuisdata van verslagjaar 2011 tot en met 2016.

Tussen 2011 en 2016 is het aantal complicaties in ziekenhuizen optredend na een prostaatverwijdering gedaald van 196 tot 67. Gemiddeld had een ziekenhuis in 2016 een complicatiepercentage van 2,5 procent. In 2011 lag dit complicatiepercentage nog op bijna 7 procent.

Niet alleen is het totaal aantal complicaties afgenomen, ook de prestaties van individuele ziekenhuizen zijn in zes jaar sterk verbeterd. In 2011 waren er zestien ziekenhuizen waarbij meer dan 10 procent van de resecties resulteerde in complicaties, in 2016 haalde geen enkel ziekenhuis dit percentage meer.

Volumenorm

Voor de prostaatverwijdering geldt sinds 2012 een volumenorm van minimaal twintig per jaar. Van de 36 locaties die deze operatie uitvoeren voldoet in 2016 nog maar één ziekenhuis niet aan deze norm. Uit de analyse van de data over verslagjaar 2016 blijkt dat ziekenhuislocaties die meer dan honderd prostaatverwijderingen per jaar uitvoeren gemiddeld een complicatiepercentage van 1,6 procent hebben. Bij de groep ziekenhuizen die minder dan honderd resecties uitvoerde ligt dit gemiddelde percentage op 3,6 procent.

Mannen die een prostaatverwijdering moeten ondergaan worden steeds vaker doorverwezen naar gespecialiseerde centra of ziekenhuizen met veel expertise rondom prostaatverwijderingen. Verschillende partijen, waaronder zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis, de ProstaatKankerStichting en ziekenhuizen, pleiten voor verhoging van de norm en verdere concentratie en specialisatie van prostaatverwijderingen. Dat zou de kwaliteit van de prostaatkankerzorg nog verder kunnen verbeteren voor de patiënt.

MediQuest

MediQuest ondersteunt ProstaatKankerStichting.nl en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties bij de Patiëntenwijzer Prostaatkanker. Via deze wijzer is onder andere het aantal operaties per ziekenhuis terug te vinden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top