ACTUEEL

TMZ organiseert expositie over seksualiteit

Ouderenzorgaanbieder TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) houdt rekening met de behoefte aan intimiteit en seksualiteit van bewoners. De instelling organiseert een tentoonstelling hierover in de eigen woonzorgcomplexen en verpleeghuizen.

Vanaf 15 augustus is een expositie over ouderen en intimiteit te zien; ‘Er is iets groots, iets wilds en rustigs gaande’. Curator Alie Lucas, fotograaf Inge Nicolaij en schrijver Adwin de Kluyver portretteren in deze tentoonstelling in woord en beeld het intieme leven van een generatie, met werk van Nederlandse dichters. De expositie is een vervolg op een symposium dat TMZ in mei 2016 heeft georganiseerd rond hetzelfde thema.

Volgens geestelijk verzorger Marielle Vlasblom zijn intimiteit en seksualiteit bij ouderen onlosmakelijk verbonden met het mentaal welbevinden. "Als je 60 jaar naast elkaar hebt geslapen en je partner wordt opgenomen in een woonzorgcentrum of verpleeghuis, is de behoefte aan intimiteit niet ineens weg. Een knuffel, even tegen elkaar aanliggen…"

TMZ staat open voor de behoefte aan seksualiteit van bewoners. Het zou ook vanzelfsprekend moeten zijn, vindt Vlasblom, maar de instelling loopt al snel aan tegen praktische problemen. "Zomaar een extra bed bij op de kamer plaatsen bijvoorbeeld mag niet. Je hebt te maken met brand- en veiligheidsvoorschriften. Dat moet dan opgelost worden."

Privacy

TMZ besteedt al langer aandacht aan het thema intimiteit en seksualiteit. De organisatie probeert continu aandacht te hebben voor de persoonlijke ruimte die iedere cliënt nodig heeft. "We willen onder de aandacht brengen dat intimiteit en seksualiteit basisbehoeften zijn en dat er over gesproken kan en mag worden omdat het belangrijk is. Dit vraagt continu aandacht voor ruimte en het respecteren van een ieders privacy."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top