ACTUEEL

Refaja Ziekenhuis vreest Verloskunde te verliezen

De afdeling Verloskunde van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal wordt met sluiting bedreigd. Dat komt door rigide Haagse regels, zegt Refaja-directeur Guus Bruins volgens RTV Noord.

Babysterfte terugdringen

Minister Klink buigt zich over nieuwe regels om vermijdbare sterfgevallen onder baby’s de komende vijf jaar te halveren. Een aantal gynaecologen pleitte er in november voor dat alleen een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen nog bevallingen moest kunnen uitvoeren. In deze ziekenhuizen zou dag en nacht, zeven dagen per week een gynaecoloog aanwezig moeten zijn, met een operatieteam en een anesthesist voor keizersneden.

Volledig specialistenteam 24 uur per dag

De Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte die minister Klink adviseert, stelt dat zwangere vrouwen in spoedsituaties voortaan altijd binnen een kwartier geholpen moeten worden door een verloskundige of een gynaecoloog. Ziekenhuizen moeten daarom zeven dagen per week, 24 uur per dag gynaecologen, kinderartsen en operatieteams beschikbaar hebben.  Bruins zegt tegen RTV Noord dat dit voor een streekziekenhuis als het Refaja onmogelijk en ook onnodig is. Hij is bang dat door sluiting van de afdeling Verloskunde thuisbevallen in Zuidoost-Groningen straks niet meer mogelijk is. Een verloskundige moet namelijk kunnen terugvallen op de verloskunde-afdeling van een ziekenhuis in de buurt indien complicaties optreden.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top