ACTUEEL

ChristenUnie-voorman ontkent akkoord euthanasie

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is woedend over de berichten dat de onderhandelende partijen een compromis hebben bereikt over heikele medisch-ethische kwesties. Hij ontkent dat er een vergelijk is en noemt de berichtgeving "heel schadelijk" voor de kabinetsformatie.

Volgens het AD zouden onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie afspraken hebben gemaakt over medisch-ethische kwesties. Zo zou een volgend kabinet geen voorstellen doen om de regels rond hulp bij zelfdoding te verruimen, maar zou er wel meer onderzoek mogen worden gedaan met embryo's.

Het AD schreef de afspraken te hebben ingezien, maar ChristenUnie-leider Segers ontkent dat het in kannen en kruiken is. "Er is geen compromis. Er is geen akkoord'', bezwoer Segers dinsdagmiddag. Hij heeft het gevoel dat het door die berichten "geen gemakkelijke middag wordt''. "Dit helpt niet voor het proces dat we binnen gaan voeren. Ik ga nu met een bezwaard gemoed naar binnen."

VVD-voorman Mark Rutte wilde zich niet over een eventueel compromis uitlaten, maar sprak wel van "knap werk" van het AD.

Euthanasie en Embryowet

Euthanasie is één van de hete hangijzers in de formatieonderhandelingen. D66 en ChristenUnie staan hierin lijnrecht tegenover elkaar. D66 wilde ouderen die niet ziek zijn, maar hun leven voltooid vinden, de mogelijkheid geven tot hulp bij zelfdoding. De ChristenUnie is faliekant tegen. In een compromis hebben de partijen afgesproken om hooguit onderzoek te laten doen naar de werking van de huidige euthanasiewet.

De huidige Embryowet mag door het komende kabinet wel worden opgerekt. De mogelijkheden voor embryoselectie mogen worden verruimd om de risico’s op zeer ernstige erfelijke ziektes te verkleinen. Ook mag er meer onderzoek plaatsvinden naar stamcellen, eveneens om erfelijke ziektes te voorkomen, aldus het AD. (Skipr/ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

heleen van der leest

7 januari 2018

De huidige euthanasiewet schiet tekort in die zin dat ook mensen worden geholpen te overlijden van wie niet kan worden vastgesteld dat het uitzichtloos is.

Top