ACTUEEL

28 maanden cel voor fraude met pgb's

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 56-jarige vrouw uit Eindhoven wegens pgb-fraude veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook mag zij 5 jaar lang niet werken in de financiële en administratieve dienstverlening binnen de zorgsector.

De vrouw, voorzitter van een stichting, vervalste tussen 2007 en 2013 papieren en gebruikte deze om fraude te plegen met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Ook waste ze geld wit, zo is op Rechtspraak.nl te lezen.

De vrouw presenteerde zich als bemiddelaar bij de aanvragen van pgb's, voerde de administratie voor budgethouders en oefende controle uit over hun bankrekeningen. Zonder medeweten van de budgethouders vulde ze jarenlang formulieren in en diende deze vervolgens in bij zorgverzekeraars. Vervolgens haalde ze de bedragen die de verzekeraars uitkeerden van de rekeningen van de budgethouders.

De rechtbank rekent het de vrouw aan dat zij misbruik heeft gemaakt van een kwetsbare groep en  het maatschappelijke draagvlak voor het pgb-stelsel ernstig heeft ondermijnd.

De officier van justitie wilde ook dat de stichting zelf strafrechtelijk verantwoordelijk zou worden gehouden voor de frauduleuze praktijken. De stichting werd echter in mei 2014 ontbonden en volgens vaste rechtspraak had de stichting alleen kunnen worden vervolgd als het proces voor die datum was ingezet.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top