Finance

Noodkreet aan Klink om declaratiechaos verzekeraars

De Vereniging van Gedupeerde Huisartsen (VvGH) heeft donderdag een brandbrief gestuurd aan minister Klink van VWS namens zo’n duizend huisartsen.  De huisartsen hebben tot dusver tevergeefs pogingen gedaan om in gesprek komen met zorgverzekeraars over de administratieve declaratiechaos en tientallen miljoenen euro's aan onbetaalde zorg. In een uiterste poging verzoeken zij nu de minister dringend om tussenbeide te komen.

Declaratie-termijnen

Na de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 ontstond een declaratiechaos. Vele declaraties voor verleende zorg die op tijd waren ingediend werden om diverse redenen door zorgverzekeraars retour gezonden. De huisarts moest vervolgens uitzoeken waarom een declaratie werd afgekeurd en een hersteldeclaratie indienen. Dit nam zoveel tijd in beslag, dat deze hersteldeclaraties later werden ingediend. De zorgverzekeraars stellen vervolgens dat de termijn voor het indienen van een declaratie is overschreden. Dit is onjuist, stelt de VvGH, omdat de originele declaratie wel degelijk op tijd was.

Administratieve problemen

In totaal is er voor tientallen miljoenen euro's aan geleverde zorg nog niet betaald. Bovendien weigeren vrijwel alle zorgverzekeraars om constructief in overleg te treden over oplossingen voor administratieve problemen in het algemeen en deze kwestie in het bijzonder. Dat stelt de VvGH die nu om inmenging van minister Klink in deze kwestie heeft gevraagd.

Gedupeerden voelen zich genegeerd

Slechts drie zorgverzekeraars, De Friesland, DSW en PNO, hebben toegezegd te willen praten over het indienen van hersteldeclaraties. De meeste zorgverzekeraars (ONVZ, Menzis, Achmea, CZ, Azivo, Salland en de UVIT-groep) beroepen zich echter op de, volgens de VvGH eenzijdig afgedwongen, contractuele vervaltermijn van één jaar. De overige zorgverzekeraars hebben in het geheel niet gereageerd op het verzoek van de VvGH om in overleg te treden. Dat zegt de VvGH in een persverklaring.

Kort geding 20 januari

Frank Garnier, voorzitter van de VvGH: ''Omdat zorgverzekeraars niet eens het gesprek willen aangaan, hebben we ons gedwongen gezien om een kort geding aan te spannen dat op 20 januari dient. En zelfs dat heeft niet tot reacties geleid. Wij investeren onze tijd en aandacht liever in patiëntenzorg en willen oplossingen voor de administratieve problemen. In de hoop dat hij wel in staat is de zorgverzekeraars aan tafel te krijgen, hebben wij ons daarom nu in een uiterste poging tot de minister moeten wenden.''

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top