ACTUEEL

'Veroordeelde arts Millecam zegt Q-koorts te kunnen genezen'

De arts die veroordeeld is voor het onthouden van reguliere zorg aan Sylvia Millecam, zegt nu Q-koorts te kunnen genezen. Dat meldt het AD.

René Broekhuyse biedt vanuit zijn praktijk in De Meern zelf ontwikkelde 'coxiel-korrels' aan. Die zouden werkzaam zijn tegen Q-koorts, een ziekte die sinds 2007 volgens officiële cijfers 74 mensen het leven heeft gekost. Broekhuyse stelt in het AD dat coxiel "als een kanon werkt" op de "primitieve bacteriën" die volgens hem ten grondslag liggen aan Q-koorts en de ziekte in zeven weken kan genezen.

Annemieke de Groot, directrice van stichting Q-support, gelooft er niets van dat het middel van Broekhuyse Q-koorts kan genezen. Dat zegt zij in het Brabants Dagblad. "Als er een wondermiddel was, hadden we het allang geweten. Dat je dan als behandelaar met zo’n slechte reputatie pretendeert de wijsheid in pacht te hebben en de arrogantie hebt om te zeggen dat je Q-koorts kunt genezen, vind ik ontzettend kwalijk."

Geschrapt

Broekhuyse is in 2007 uit het BIG-register geschrapt. De rechter besloot hiertoe omdat hij Sylvia Millecam zou hebben weggehouden van de reguliere zorg. Zij overleed in 2001 aan kanker. Na zijn schrapping ging Broekhuyse als alternatief behandelaar verder.

Tv-programma Undercover in Nederland onthulde dit voorjaar Broekhuijse nog altijd mensen met kanker behandelt. Twee bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) lieten zich in het programma als kankerpatiënt 'behandelen' door Broekhuijse en antroposofisch huisarts Roger C. De VtdK noemt hen "beruchte kwakzalvers".

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is naar aanleiding van de uitzending een onderzoek naar Broekhuijse gestart. De Inspectie overweegt het Q-koorts-verhaal in dat lopende onderzoek te betrekken, aldus het AD

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top