ACTUEEL

TU Delft kan isotopenproductie overnemen

De Technische Universiteit Delft wil een deel van de productie van medische isotopen overnemen van de kernreactor in Petten, als die in maart voor een halfjaar dicht gaat voor onderhoud. Dat heeft de universiteit, die over het voorstel in gesprek is met de betreffende overheden, donderdag bekend gemaakt.

Isotopen bij kanker

Medische isotopen zijn radioactieve stoffen die gebruikt worden in ziekenhuizen om ziektes, vooral kanker, op te sporen en te behandelen. De kernreactor in Petten is goed voor dertig procent van de totale wereldproductie. Als die aanvoer wegvalt, dreigt een tekort te ontstaan.

Genoeg voor Nederland

“Wij kunnen deze onzekerheid met onze reactor in Delft voor een deel wegnemen”, aldus professor Bert Wolterbeek van het Reactor Instituut Delft (RID). De TU denkt genoeg te kunnen leveren om in ieder geval aan de vraag in eigen land te kunnen voldoen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top