ACTUEEL

Epidemie-onderzoek is 'overweldigend succes'

Bijna achtduizend mensen hebben meegedaan aan het virtuele zombiespel op Lowlands waarmee onderzoekers proberen de uitbraak van infectieziekten te voorspellen. De GGZ Flevoland spreekt van een enorm succes.

"Dit overtreft onze verwachtingen", zegt Chris Elschot, projectleider van GGD Flevoland. Hij hoopte op duizend spelers en noemt achtduizend deelnemers "een ongelofelijk getal". Dit levert GGD Flevoland "een gigantische hoeveelheid data op voor ons verdere onderzoek." In de komende periode worden alle data geanalyseerd en gebruikt voor verder wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van infectieziekten en epidemieën.

De speciale LowlandZ-game-app die mensen op hun telefoon konden zetten voor het onderzoek is meer dan 2500 keer gedownload. Mensen die meespeelden, moesten zo lang mogelijk onbesmet blijven. Spelers raken besmet als ze te dichtbij een zogenaamde zombie komen. Eenmaal geïnfecteerd heeft de speler als doel om zoveel mogelijk andere zombies te creëren door mensen te infecteren.

Clusters van zombies

"De uitvoering ging boven verwachting goed. Het was bijzonder om te zien hoe er eerst clusters van zombies ontstonden, die door mensen die gingen lopen, uiteindelijk met elkaar verbonden werden", zegt Rob Tieben van Games For Health Projects, de ontwikkelaar van het spel. "We hebben al modellen die we gebruiken om te voorspellen hoe een epidemie zal verlopen", aldus Don Klinkenberg van het RIVM. "Maar we zien nooit echt wie nu wie besmet. In dit spel zagen we het voor onze ogen gebeuren! Met de data van de LowlandZ App kunnen we nu kijken wanneer onze modellen goed werken en waarom voorspellen soms niet goed lukt."

Een deel van de deelnemers van de Zombiegame is uitgenodigd om als SuperZombie mee te doen aan een aanvullend onderzoek. Zij kregen het gehele weekend van Lowlands een wearable mee om hun activiteiten en hoeveelheid slaap te meten. De GGD Amsterdam gaat deze data analyseren en kijken of muzieksmaak van de deelnemers invloed heeft gehad op de hoeveelheid bewegen en slaap.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top