ACTUEEL

Duitse medische experts willen beroep alternatief genezer afschaffen

Een groep van Duitse medische experts wil het beroep van alternatief genezer afschaffen. Alternatieve geneeswijzen moeten onderdeel van de reguliere opleiding tot arts worden, schrijven ze in het Deutsche Ärzteblatt. Dat meldt de NOS.

Ze stellen voor om het huidige systeem te vervangen door een stelsel waarbij geschoolde artsen extra certificaten kunnen halen om naast hun praktijk ook natuurgeneeskunde uit te oefenen. Door alleen nog academisch geschoolde artsen het etiket 'door de staat erkend' te verlenen, moet de kwaliteit van de zorg worden gewaarborgd en kunnen patiënten zich beter oriënteren, stellen ze.

Ongereguleerd

Volgens de experts zijn de huidige opleidingen voor natuurgeneeskunde te kort en ongereguleerd. Maar doordat het een door de staat erkende beroepsgroep betreft, zou bij patiënten de indruk kunnen ontstaan dat de genezers gelijkwaardig zijn aan reguliere artsen. Dat is volgens de experts niet het geval. Uit klinisch onderzoek is gebleken dat veel van de methodes die door alternatief behandelaars worden gebruikt nauwelijks effect hebben, aldus initiatiefneemster Bettina Schöne-Seifert.

Bernd Schmidt, voorzitter van belangenclub Heilpraktiker Berufs Bund noemt het voorstel van de medici "absolute onzin". Er bestaat volgens hem een verkeerd beeld van alternatief genezers. Ook wijst hij erop dat de richtlijnen voor de opleiding tot natuurgenezer onlangs nog zijn aangescherpt, aldus de NOS.

Klaus Ross

Het voorstel komt een week nadat bekend werd dat de Duitse natuurgenezer Klaus Ross, die wordt vervolgd voor de dood van drie patiënten, in het Duitse Brüggen nog steeds mensen die lijden aan kanker behandelt. Drie patiënten van Ross uit Nederland en België overleden vorig jaar juli tijdens hun behandeling.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top