ACTUEEL

'Directeur Meesterwerk legt taken neer na kritiek IGZ'

Milan Khubsing legt zijn taken neer als directeur van de Zwolse zorgorganisatie Meesterwerk. Hij doet dat in reactie op een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), waarin staat dat hij als bestuurder te dicht op de cliënten zit.

Dit schrijft De Stentor.

De inspectie bracht in april 2017 een onaangekondigd bezoek aan Meesterwerk, dat hulp en onderdak biedt aan zo’n 200 jongvolwassenen met psychische problemen en verslavingsproblematiek. In het inspectierapport naar aanleiding van dit bezoek noemt IGZ de rol van de bestuurder een "aandachtspunt". De bestuurder heeft veel informele contacten met de cliënten, waardoor het volgens de inspectie onduidelijk is waar zijn rol van bestuurder begint en ophoudt. Zo is Khubsing naast directeur ook cliëntvertrouwenspersoon. "Dit is een ongewenste situatie", aldus IGZ.

Afstand

Khubsing is oprichter en algemeen directeur van Meesterwerk. Ook hebben enkele familieleden managementfuncties binnen de zorgorganisatie. Khubsing laat aan De Stentor weten zich het oordeel van IGZ aan te trekken: "Ik moet als directeur meer afstand nemen van mijn cliënten. Ik weet dat dat zo is maar het is mijn passie, dus ik geef liever mijn functie op dan dat ik dat moet loslaten. Ik heb besloten dat ik me weer met begeleiding van cliënten ga bezighouden en dat een andere directeur mijn functie gaat overnemen."

Khubsing draagt zijn taken over aan directeur zorg Mark Bakker. Bakker werd aangesteld nadat de gemeente Zwolle dit voorjaar aankondigde de samenwerking met Meesterwerk te stoppen. De gemeente wilde geen zaken meer doen met de zorgorganisatie, nadat er vanaf 2015 signalen waren binnengekomen dat de zorg en ondersteuning zou tekortschieten. Uit onderzoek van de gemeente bleek onder meer dat begeleiders van drie wooncomplexen sporadisch én kort hun cliënten bezochten, terwijl het bedrijf subsidie kreeg voor 24-uurstoezicht. Hierop besloot de gemeente de financiering te stoppen en over 2015 en 2016 geld terug te eisen. 

Medicatieveiligheid 

IGZ oordeelt in haar recent gepubliceerde rapport dat de zorg die Meesterwerk biedt, in onvoldoende mate voldoet aan de getoetste normen. De geconstateerde normoverschrijdingen vormen een risico voor het bieden van zorg van goede kwaliteit en van goed niveau aan cliënten, aldus de inspectie. Er zijn tijdens het bezoek onder meer problemen met de medicatieveiligheid vastgesteld. Ook ontbreekt een raad van toezicht bij de zorginstelling. Meesterwerk heeft tot 1 oktober de tijd gekregen de gewenste verbetermaatregelen door te voeren.  

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top