ACTUEEL

Lentis opent Kenniscentrum Ernstig Probleemgedrag

Het Centrum voor Neuropsychiatrie van Lentis, onderdeel van Dignis, opent op 5 september het Kenniscentrum Ernstig Probleemgedrag (KEP). Het centrum richt zich op een nieuwe behandeling van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of dementie die ernstige gedragsproblemen vertonen.

Dat meldt Lentis op haar website.

Op de behandelafdeling kunnen patiënten terecht bij wie reguliere behandelingen onvoldoende aanslaan. Het gaat om mensen met NAH die vanwege hun gedrag niet in aanmerking komen voor acute intensieve ggz of reguliere revalidatie. Ook is het centrum bedoeld voor mensen met ernstig probleemgedrag als gevolg van dementie, waarbij intensieve psychogeriatrische verpleging niet toereikend is.

Complexiteit

Marjolein Boshuisen, ouderenpsychiater en leidinggevende van Ouderenpsychiatrie en KEP: "We zien al langer dat de complexiteit van probleemgedrag toeneemt. Dat zien we binnen Dignis en Lentis, maar ook door aanvragen die we krijgen vanuit andere verpleeghuizen. Het is echt een regionaal probleem. We hebben deze afdeling opgezet omdat wij deze patiënten vanuit onze dubbele expertise op het gebied van ouderenzorg en ouderenpsychiatrie kunnen helpen. Nu zie je dat mensen vaak op een verkeerde plek terechtkomen."

Het feit dat mensen ouder worden noemt Boshuisen als belangrijke oorzaak van de toename van "probleemgedrag". "Eerder overleden mensen aan lichamelijke problemen voordat dit soort complexe probleemgedrag zich kon ontwikkelen."

Behandeling

De zorgverleners van het KEP werken voornamelijk op locatie. Boshuisen: "We begeleiden mensen zo lang mogelijk thuis of op de verblijfslocatie. Daarbij ondersteunen en adviseren we teams over de omgang met complex probleemgedrag. Als blijkt dat dat onvoldoende is kunnen mensen kortdurend bij ons opgenomen worden zodat we het meest ernstige probleemgedrag kunnen behandelen."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Ton Bakker

25 augustus 2017

Prima ontwikkeling. Groot probleem aan het worden.

Top