Finance

Oprichting investeringsfonds zorg wordt onderzocht

Grote pensioenfondsen en verzekeraars willen een zorgfonds oprichten en daarin minstens een miljard steken. Hierdoor zouden ziekenhuizen makkelijker geld kunnen lenen. Dit schrijft De Telegraaf.

Willem Jan Brinkman, financieel directeur van de Nederlandse Investeringsinstelling, zegt tegen De Telegraaf de mogelijkheden voor een zorgfonds te onderzoeken. Er zou interesse zijn van zowel pensioenfondsen als verzekeraars. Het fonds zou een minimale omvang hebben van een half miljard euro. Brinkman zegt te streven naar minstens een miljard.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen staat positief tegenover het idee en verwacht dat ziekenhuizen daardoor makkelijker aan kapitaal kunnen komen. Zorgondernemer Loek Winter noemt het zorgfonds een doorbraak. Volgens Winter zou het goed zijn voor de dynamiek en concurrentie in de zorg als pensioenfondsen geld zouden uitlenen.

Hoge rente

De drie banken die nu geld lenen aan ziekenhuizen, ING, Rabobank en ABN Amro, rekenen volgens hem een hoge rente. Winter verwacht dat ziekenhuizen een lagere rente zullen betalen als er een zorgfonds komt. Dit zou een middelgroot ziekenhuis honderdduizenden euro’s per jaar kunnen schelen. Winter gaat ervanuit dat een zorgfonds een lagere rente zou rekenen, waardoor hij meer geld zou overhouden voor innovatie.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top