ACTUEEL

AMC gaat hart marathonlopers onderzoeken

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gaat onderzoeken of het lopen van een marathon tot hartschade leidt. Het ziekenhuis zoekt deelnemers aan de marathon van 15 oktober die zich direct na de finish willen laten bestuderen in een MRI-scanner.

"Onderzoekers gaan bekijken of de mega-inspanning schade heeft toegebracht aan het hart", vertelt Ot Bakermans van de afdeling Radiologie van het AMC. "Het is onduidelijk wat dergelijke topprestaties betekenen voor het ontstaan van hartschade. We gaan dit voor het eerst met nieuwe MRI-technieken goed in kaart brengen." Er wordt met een MRI onder meer gekeken naar de stijfheid, vervetting en samentrekking van de hartspier. 

Marathonlopers die meedoen aan het onderzoek moeten binnen een paar uur na de finish in het AMC zijn. Dat is een logistieke uitdaging, vertelt Bakermans. "De finish is in het Olympisch Stadion in Amsterdam. We laten busjes rijden naar het AMC, zodat de atleten snel in de MRI kunnen. We hebben die zondagmiddag twee scanners tot onze beschikking; we kunnen maximaal twaalf deelnemers onderzoeken. Ik hoop dat onze proefpersonen een beetje gespreid finishen."

Skelet

Het AMC werkt samen met onderzoekers van het Radboudumc uit Nijmegen aan het experiment. De onderzoekers kijken ook naar wat het lopen van de marathon doet op de skeletspieren. Bakermans: "Dat deel is een vervolg op eerder onderzoek in het AMC toen een paar jaar geleden deelnemers aan de marathon van Berlijn werden onderzocht. Maar voor die studie hoefde je niet binnen een paar uur na de finish in de MRI te liggen."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top