Tech

'Hartcentra nemen preventie herseninfarct over van Haga'

Een neuroloog van het Haga Ziekenhuis bedacht een methode om te voorkomen dat patiënten tijden een hartoperatie een herseninfarct krijgen of daarna een delier. Die werkwijze, die uit twee eenvoudige tests bestaat, wordt nu door alle hartcentra in Nederland overgenomen, zo meldt het AD.

De zogenoemde Haga Braincare Strategie houdt in dat het medische team voor én tijdens de hartoperatie meet of de patiënt een goede doorbloeding in de hersenen heeft. Is dat niet zo, door verstopte vaten, dan kan hier vooraf iets aan gedaan worden. Dat verkleint de kans op een herseninfarct tijdens de hartoperatie of een delier erna, schrijft het AD.

Neuroloog Ruud Keunen bedacht de methode in 2007. Keunen is zelf geen hartspecialist, maar zag als neuroloog wel de gevolgen van herseninfarcten als complicatie bij hartoperaties. Na de invoering van de Braincare Strategie is het aantal delieren, die na 13 procent  van de hartoperaties optreden, gehalveerd.  Ook het aantal herseninfarcten tijdens een operatie is sterk afgenomen. Van alle hartcentra komt dit bij het Haga de laatste jaren het minst voor.  

Vijf hartcentra hebben al toegezegd dat zij de werkwijze gaan toepassen, bij de rest wordt eraan gewerkt, zegt neuroloog Keunen in het AD. Nederland telt in totaal zestien hartcentra, waaronder één in Haga.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top