ACTUEEL

RIVM waarschuwt voor smog

Mensen in het zuiden en oosten van het land die gevoelig zijn voor smog kunnen dinsdagmiddag en aan het begin van de avond beter binnenblijven. Ook wordt zware lichamelijke inspanning afgeraden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het gezondheidsinstituut waarschuwt dat vooral in de provincies langs de Duitse grens en in Noord-Brabant een kleine kans bestaat op smog door ozon. Daardoor kan de luchtkwaliteit dinsdagmiddag lokaal slecht zijn.

Kinderen, ouderen, mensen met luchtwegaandoeningen en personen die zich flink inspannen in de buitenlucht hebben het meeste last van smog. Zij kunnen last krijgen van onder meer geïrriteerde ogen, neus en keel. Bij klachten raadt het RIVM aan een huisarts te bezoeken.

Ophoping van luchtvervuiling

Smog door ozon ontstaat door ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Het RIVM is verplicht te informeren wanneer de luchtkwaliteit slecht dreigt te worden. Wanneer de alarmdrempel wordt behaald, zet de dienst de waarschuwing om in een alarm. Daarvan is dinsdag geen sprake. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top