ACTUEEL

'Ambulances onvoldoende toegerust op terreuraanslag'

Ambulances in Nederland zijn onvoldoende toegerust op inzet na een eventuele terreuraanslag. Dat melden vakbonden FNV en CNV Ambulancezorg aan BNR na signalen van bezorgd ambulancepersoneel.

Het ontbreekt aan extra middelen op de ambulance, zoals speciale terreurkits met daarin tourniquets om bloedingen af te binden. Bij eerdere aanslagen in Europa gebruikten ambulancemedewerkers soms hun broekriem om bloedingen te stelpen, omdat het benodigde materiaal ontbrak, aldus de vakbonden.

Ambulancepersoneel uit daarnaast zorgen over de eigen veiligheid. Ze vragen zich met name af welke middelen het personeel mee krijgt om zich te beschermen, bijvoorbeeld in het geval van een gifgasaanval, zegt Fred Seifert van FNV Ambulancezorg tegen BNR. "Personeel moet veilig zijn werk kunnen doen, dus: helmen, veiligheidsbrillen zijn nodig om eerst jezelf goed te beschermen in de uitoefening van je werk voordat je je werk kunt doen."      

Regionaal   

Probleem is volgens FNV Ambulancezorg dat veel maatregelen op het gebied van terreur op regionaal niveau genomen in plaats van op landelijk niveau. "Dat schept onduidelijkheid", aldus de vakbond. "Je kunt er tegenaan lopen dat twee regio's verschillende inzetten en coördinatie hebben. Dat moet je niet hebben bij een terreurdaad."

Ambulancezorg Nederland laat aan BNR weten dat er niet zo lang geleden landelijke afspraken zijn gemaakt over hoe om te gaan met terreur. Er wordt volgens de sectororganisatie op dit moment gewerkt aan de uitvoering op detailniveau.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top