Finance

'Zorgkantoor mag verpleeghuis voorschot geven op tariefophoging'

Zorgkantoren kunnen verpleeghuizen in 2017 een voorschot geven op de tariefophoging voor de invoering van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft laten weten dat dit niet in strijd is met de regels, meldt ActiZ.

De NZa stelde de hogere tarieven vast nadat het kabinet eerder dit jaar 100 miljoen euro extra beschikbaar had gesteld voor verpleeghuizen om aan de nieuwe kwaliteitseisen te kunnen voldoen. Deze 'tweede' 100 miljoen is beschikbaar voor alle zorgorganisaties die deze zorg bieden. De nieuwe tarieven gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017. 

Een aantal zorgkantoren had echter aangegeven de opgehoogde tarieven voor 2017 pas in de eerste maanden van 2018 toe te toekennen. ActiZ had de kwestie bij de NZa aangekaart. Die liet weten dat de NZa-beleidsregels het bieden van een voorschot door zorgkantoren niet in de weg hoeven staan. ActiZ zegt het een goede zaak te vinden als zorgorganisaties snel een eerste financiële impuls kunnen ontvangen voor de invoering van het kwaliteitskader.

Kwaliteitskader

Begin dit jaar introduceerde het Zorginstituut Nederland het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg, een nieuwe landelijke standaard om tot goede en veilige verpleeghuiszorg te komen. Voor de implementatie ervan zijn de komende jaren structureel 2,1 miljard euro en in totaal zo’n 40 duizend nieuwe arbeidskrachten nodig, verwacht staatssecretaris Van Rijn op basis van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

De nieuwe kwaliteitsnormen voor de verpleeghuiszorg zijn een voortvloeisel uit het in 2015 door Van Rijn geïnitieerde verbeterprogramma 'Waardigheid en Trots' en bieden instellingen en zorgverleners meer ruimte voor het leveren van persoonsgerichte zorg. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top