ACTUEEL

Ambulancesector haalt deadline voor nieuwe cao

Werkgevers in de ambulancezorg en vakbond ABVAKABO FNV hebben donderdag een nieuwe cao ondertekend. De cao voegt de bestaande vier cao’s in de ambulancesector samen tot één nieuwe sector-cao.

Werkgarantie

De onderhandelingen over de nieuwe cao werden bemoeilijkt door de komst van de nieuwe Wet Ambulancezorg (WAz). Daarmee zou marktwerking zijn intrede doen in de ambulancezorg. Minister Klink van Volksgezondheid zette de vakbond de duimschroeven aan door een werkgarantie voor de huidige werknemers te verbinden aan één uniforme cao.

Geen marktwerking

Uiteindelijk toonde Klink zich bereid om de plannen voor marktwerking in de ijskast te zetten, mits er voor 1 februari 2010 een nieuwe cao zou zijn. Die is donderdag naar tevredenheid van ABVAKABO FNV ondertekend. “De arbeidsvoorwaarden veranderen nauwelijks en voor wat betreft het loon hebben we zelfs een redelijke stijging weten af te spreken”, aldus vakbondsvertegenwoordiger Ruud Kuin. “Dat is bijzonder in deze crisistijden. Bovendien ziet minister Klink nu af van het invoeren van marktwerking in deze sector. Dat is positief, want wij zijn nooit voorstander geweest van marktwerking in een sector waar kwaliteit altijd de hoogste prioriteit moet zijn.”

Twee procent

De cao voorziet in een loonsverhoging van twee procent. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering in drie stappen verhoogd van vijf procent naar ruim acht procent. De ambulance-cao gaat in op 1 januari 2011, wanneer ook de nieuwe Wet Ambulancezorg (WAz) in werking treedt en heeft een looptijd van twee jaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top