ACTUEEL

Veldhospitaal AzG mag niet landen in Port-au-Prince

Artsen zonder Grenzen dringt erop aan dat haar hulpvluchten met cruciaal medisch en chirurgisch materiaal toestemming krijgen om te landen in Port-au-Prince, Haïti. Duizenden gewonden wachten in de stad op spoedeisende operaties. Hulpvluchten die levensreddende apparatuur en medische staf transporteren, moeten prioriteit krijgen.

Aankomst veldhospitaal etmaal vertraagd

Een vliegtuig van Artsen zonder Grenzen met een chirurgisch veldhospitaal mocht zondag niet in Port-au-Prince landen, ondanks garanties van de Verenigde Naties en het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten. Het vliegtuig werd omgeleid naar Samana in de Dominicaanse Republiek. Alle materialen zijn per vrachtwagen onderweg uit Samana. Dit heeft de aankomst van het veldhospitaal met 24 uur vertraagd.

Opblaasbaar veldhospitaal

Een tweede vliegtuig van Artsen zonder Grenzen moest zondagochtend om tien uur lokale tijd landen. Het vervoert aanvullende levensreddende medische materialen en de rest van de apparatuur van het veldhospitaal. Als dit vliegtuig ook wordt  omgeleid, zal het opzetten van veldhospitaal nog verder vertraagd worden, terwijl duizenden gewonden dringend levensreddende hulp nodig hebben. Het opblaasbare veldhospitaal heeft twee operatiezalen, een intensive care unit, een capaciteit van 100 bedden, een eerste hulpafdeling en alle noodzakelijke apparatuur voor sterilisatie van medische materialen.

Slechts drie operatiekamers in Port-au-Prince

Teams van Artsen zonder Grenzen werken 24 uur per dag in vijf verschillende ziekenhuizen in Port-au-Prince. Ze hebben de beschikking over slechts twee volledig functionerende operatiekamers. Vanwege de enorme toestroom van gewonden en gebrek aan functionerende medische voorzieningen is de derde geïmproviseerde operatiekamer voor kleinere ingrepen ingericht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top