ACTUEEL

Zembla: 'Alternatieve behandeling soms gevaarlijk'

Behandelingen door alternatieve genezers kunnen gevaarlijk zijn. Dat hebben medisch specialisten, oud-minister Els Borst van Volksgezondheid en een hoogleraar Alternatieve Geneeskunde uit Engeland zondagavond gezegd in de televisieuitzending van Zembla op Nederland 2.

Bottenkrakers en huilbaby’s

Als voorbeelden noemen zij chiropractoren ('bottenkrakers') die met het kraken van nekwervels een hersenbloeding kunnen oproepen. En ook wijzen ze op de praktijk van zogenoemde craniosacrale therapeuten die claimen dat ze via de manipulatie van nekwervels onrust bij huilbaby’s kunnen wegnemen.

Baby overleden na behandeling

Kinderarts Carin Verlaat van het Nijmeegse UMC St Radboud stelt dat een drie maanden oude baby twee jaar geleden is gestorven doordat het kind door een craniosacrale therapeut is behandeld. Het kind stierf volgens de kinderarts omdat bij de rugwervelbehandeling, die 'holding' wordt genoemd, een hartstilstand ontstond en de adem van het kind werd afgesneden.

‘IGZ laat ouders in de kou staan’

Oud-inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) Menso Westerouen van Meeteren stelt in de uitzending dat de inspectie niet krachtig genoeg heeft opgetreden tegen de therapeut die het meisje heeft behandeld. De man zou hebben beloofd nooit meer zuigelingen te behandelen. Volgens de oud-inspecteur heeft de inspectie de ouders in de kou laten staan door geen verdere vervolging in te stellen. De inspectie heeft zich op een 'povere manier' van de situatie afgemaakt, vindt Westerouen van Meeteren. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

17 januari 2010

Zembla is gewoon niet geloofwaardig meer. Wat een bagger uitzending weer. Dit heeft niets met journalistiek te maken, maar alles met populisme.

Als ik therapeut was geweest, zou ik Zembla haast willen aanklagen wegens smaad tegen hele beroepsgroepen.

Anonym

18 januari 2010

Dat is natuurlijk juist een beetje het punt. Je bent al therapeut, want iedereen mag zichzelf zo noemen.

Herman

18 januari 2010

Lijkt me niet verkeerd als misstanden aan de kaak gesteld worden. Dat na een verbod om de behandeling uit te voeren de zelfde praktijk wordt voortgezet, is natuurlijk "not done".

Daarnaast is het misschien ook wel aardig te melden, dat er in de reguliere gezondheidszorg ook nog veeeel te veel én fout gedaan wordt, dat niet door de beugel kan.

H.

Anonym

18 januari 2010

Ik kan alleen maar toejuichen dat Zembla dit aan de kaak stelt. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het onnut van dit soort behandelingen, die inderdaad gevaarlijk kunnen zijn. Zeker bij kwetsbare baby's en ouders van een huilbaby die ten einde raad bij alternatieve lieden aankloppen.

Top