ACTUEEL

Eerste evacués Haïti terug in Nederland

De eerste Nederlanders die de beving in Haïti  hebben overleefd, zijn zondag teruggekeerd. In de loop van de middag landde op vliegbasis Eindhoven een toestel van Defensie met daarin zes volwassenen. In de loop van de avond landde in Brussel een tweede toestel met daarin drie Nederlandse overlevenden.

Adoptiekinderen versneld naar Nederland

 In het vliegtuig dat op Eindhoven landde, zaten ook zes Haïtiaanse adoptiekinderen tussen de drie en zeven jaar oud. Vijf van hen werden op het vliegveld opgehaald door hun Nederlandse adoptieouders. De zesde werd op de vlucht begeleid door zijn adoptiemoeder. Het zijn kinderen die dankzij bemiddeling van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) versneld naar Nederland mogen komen. De vlucht naar Brussel brengt zondagavond nog vijf adoptiekinderen naar Nederland.

Regeling voor adoptiekinderen

Wereldkinderen en de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) vertrekken maandag met een gecharterd vliegtuig om de overige honderd adoptiekinderen uit Haïti op te halen die onder de speciale regeling van Hirsch Ballin vallen. Het vliegtuig dat maandagmiddag vanaf Schiphol vertrekt, neemt tientallen traumachirurgen, artsen en verpleegkundigen mee van diverse hulporganisaties die in Haïti gaan helpen.

22 Nederlanders vermist

Het aantal Nederlanders dat vermist wordt in Haïti is zondag gestegen tot 22. Aan de lijst van achttien namen van mensen die nog niet zijn gelokaliseerd na de beving van dinsdag zijn er vier toegevoegd. De twee mogelijk Nederlandse doden die zaterdag in het puin van een ingestort hotel in een voorstad van Port-au-Prince werden gevonden, zijn nog niet geïdentificeerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) gevraagd om DNA af te nemen bij familieleden van de mogelijk overleden Nederlanders.

Benefietactie landelijke radiostations: Radio 555

Een groot aantal landelijke radiostations organiseert op korte termijn een gezamenlijke benefietactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Onder de noemer Radio 555 werken onder meer 3FM, Radio 538, Q-Music en Radio Veronica een dag lang samen om zoveel mogelijk geld voor het goede doel op te halen. Tot zaterdag was er op rekeningnummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) een bedrag van 3,3 miljoen euro binnengekomen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top