Finance

Zorgverzekeraars: Iemand moet stijgende zorgkosten betalen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weet nog niet met hoeveel de zorgpremies volgend jaar omhoog gaan. ,,Maar feit is dat de zorgkosten blijven stijgen. Dat moet toch op een of andere manier betaald worden'', zegt een woordvoerder van de koepelorganisatie.

Woensdag kwam naar buiten dat het verplichte eigen risico in de zorg volgend jaar stijgt naar 400 euro. De premie gaat volgens Haagse ingewijden naar verwachting omhoog met zo'n 6 euro per maand. Zorgverzekeraars maken de nieuwe premies volgende maand en in november bekend.

Volgens de woordvoerder van ZN hebben verzekeraars de laatste jaren al een groot deel van hun financiële reserves ingezet om de stijging van de premies te beperken. Maar in hoeverre ze dit volgend jaar nog kunnen kon hij niets zeggen.

De koepelorganisatie zegt zich zorgen te maken over de verhoging van het eigen risico door de overheid. "Vooral voor kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken.'' De zorgkosten stijgen volgend jaar onder meer door nieuwe dure medicijnen die op de markt komen en de vergrijzing. Daardoor hebben steeds meer mensen complexere zorg nodig hebben. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Simon de Waal

6 september 2017

Altijd hetzelfde verhaaltje van de zorgverzekeraars. Veel geld op de plank en topbestuurders die meer verdienen dan de premier. Gewoon stoppen met dit heilloze stelsel en naar een nationaal zorgfonds!

Jacob Wijnia

7 september 2017

Of er een nationaal zorgfonds moet komen weet ik nog niet, maar de toenemende versnippering van de financiering van 'de zorg' moet stoppen. Deze versnippering stimuleert een onnodige geldverslindende bureaucratie bij alle betrokken partijen. Dat is inderdaad een heilloze weg. De premieverhoging is vooral nodig om de toenemende bureaucratie te financieren.

Top