ACTUEEL

'Medici moeten kiezen voor bewegen als medicijn'

De medische beroepsgroep moet veel actiever aan de slag met gezondheid, preventie en leefstijladvisering. Preventie moet een centrale plek krijgen in de medische basis- en vervolgopleidingen. Ook moeten er meer leefstijlpoli’s komen ter ondersteuning van de huidige zorgverlening.

Dit bepleit Willem van Mechelen bij zijn afscheid als onderzoeksdirecteur bij het VU medisch centrum (VUmc).

Van Mechelen: "We kunnen eindeloos praten, onderling en tegen patiënten, over de noodzaak van preventie maar dat zet geen zoden aan de dijk. We moeten direct aan de slag met het centraal stellen van preventie in de medische basis- en vervolgopleidingen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en veel goedkoper."

Van Mechelen wil zich de komende jaren inzetten voor de praktische ontwikkeling van 'bewegen als medicijn'. "Het is inmiddels bekend dat een dagelijkse portie lichaamsbeweging bij een aantal aandoeningen ten minste even effectief is als behandeling met medicijnen." Ook pleit Van Mechelen voor overheidsmaatregelen bij het bevorderen van een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld regelgeving bij de inrichting van openbare ruimte en belastingmaatregelen gericht op het stimuleren van gezond gedrag en het ontmoedigen van ongezond gedrag. 

Diabetes

Recente cijfers laten zien dat er naar schatting ruim een miljoen Nederlanders met ouderdomsdiabetes zijn en dat in 2030 dit aantal met dertig procent zal zijn toegenomen. De kosten voor de medische behandeling hiervan worden geschat op meer dan 1,7 miljard euro per jaar, zo is te lezen op de website van het VUmc.

Van Mechelen neemt op 8 september afscheid als onderzoeksdirecteur met een symposium

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Joris Jaspers

8 september 2017

Interessante gedachte: "Bewegen voorschrijven als Medicijn"
Misschien moet de arts daadwerkelijk een stappenteller, fiets-tracker of sportschool abonnement kunnen voorschrijven, die dan bij (aantoonbaar) gebruik ook vergoed wordt.

Ruud Dirkse Dirkse

8 september 2017

Bewegen heeft op vrijwel alle ouderdomskwalen een preventieve en remmende werking! Zie www.watbeweegtjou.nu. Toch besteden artsen nauwelijks aandacht aan bewegen in behandeltrajecten. De mindshift bij artsen is volgens mij belangrijker dan de vergoeding.

Top