Finance

'CZ-klanten blijven welkom bij Emergis'

CZ-klanten blijven welkom bij Emergis. Dat zegt Rens van Oosterhout, manager ggz bij CZ, tegen Omroep Zeeland. Hij reageert op uitspraken van Emergis-directeur Paul de Schipper in EenVandaag over een mogelijke stop voor 400 tot 500 patiënten van CZ en Zilveren Kruis.

Emergis, de enige aanbieder van zware ggz-zorg in de provincie Zeeland, heeft te maken met zo’n grote toeloop van cliënten dat de ggz-instelling verwacht in het derde kwartaal een cliëntenstop in te moeten stellen. Het met zorgverzekeraars overeengekomen budgetplafond komt in zicht. De hoeveelheid ingekochte zorg voor 2017 zou tekortschieten.

Van Oosterhout zegt in gesprek te zijn met Emergis om een oplossing te vinden voor het probleem. "Wij hadden het gevoel dat we dicht bij een overeenstemming zaten om onze verzekerden van zorg te voorzien dit jaar, maar ik heb helaas op de tv moeten constateren dat dat anders zit", aldus Van Oosterhout tegen Omroep Zeeland.

Volgens Van Oosterhout is een patiëntenstop niet aan de orde. "Ik constateer dat in de gesprekken die wij met Paul de Schipper en de raad van bestuur van Emergis hebben, dat we daar - in ieder geval wat mij betreft - uit kunnen komen en ook zullen komen. Dus ik zie daar geen reden voor."

Tekort

Al rond de jaarwisseling verwachtte Emergis naar eigen zeggen dat de hoeveelheid ingekochte zorg voor 2017 tekort zou schieten. "We zijn nu negen maanden verder en we zien inderdaad dat de toeloop en met name de zorgbehoefte niet strookt met de hoeveelheid ingekochte zorg", schreef de organisatie eind augustus op haar website. "Het afgelopen jaar hebben wij elke maand met een aantal zorgverzekeraars om de tafel gezeten in de hoop eruit te komen. Het lijkt er nu op dat een aantal van hen niet voornemens is de budgetafspraken te verhogen."

Volgens De Schipper is in Zeeland sprake van een trend dat meer mensen met zware, vaak dubbele, problematiek hulp vragen. "Die help je niet even snel. Die hebben een langdurige behandeling nodig", aldus de Emergis-directeur in EenVandaag. Dit kan nu niet betaald worden uit het budget dat met Zilveren Kruis en CZ is afgesproken. Daarom neemt Emergis straks geen nieuwe patiënten meer aan. De deur zal gesloten blijven voor zo’n 400 tot 500 patiënten, schat De Schipper in.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top