Tech

Computerprogramma brengt lichaam in kaart voor operatie

Een nieuw computerprogramma kan chirurgen helpen om het menselijk lichaam beter in kaart te brengen en operaties veiliger uit te voeren. De Computer Assisted Surgical Anatomy Mapping (CASAM) helpt de chirurg om te zien waar bijvoorbeeld zenuwen lopen.

Deze nieuwe methode voor anatomie-onderzoek is ontwikkeld door Anton Kerver, plastisch chirurg in opleiding bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij werkte hierbij samen met professor Kleinrensink, op de afdeling Neurowetenschappen-Anatomie van het Erasmus MC. Kerver promoveert dinsdag in Rotterdam op dit onderwerp.

CASAM voorspelt de anatomie van het lichaam aan de hand van computeralgoritmes. Daardoor kunnen (plastisch) chirurgen voor de operatie de zogenaamde 'safe zones'berekenen, gebieden waar zo min mogelijk variaties van een zenuw lopen en het veilig is om te opereren.

Opleiding en onderzoek

Behalve dat de methode operaties veiliger zou maken, heeft CASAM volgens Kerver ook een belangrijke opleidingsfunctie: nieuwe chirurgen kunnen met het programma effectief de vele variaties in de anatomie van verschillende mensen aanleren.

De onderzoekers hebben de ambitie om hier in de toekomst nog veel meer chirurgische vraagstukken mee op te lossen. Zo wordt er gekeken naar de betekenis voor 3D-anatomie en streven de onderzoekers naar internationale samenwerking om meer anatomische gegevens aan de huidige CASAM-database toe te voegen.

Op termijn moet het mogelijk zijn om met CASAM live, in de operatiekamer, anatomische variaties op de patiënt zelf te projecteren, om zo direct de safe en danger zones voor de behandeling te bepalen.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top