ACTUEEL

Ziekenhuizen weigeren ‘zelfverwijzers’ niet

Ziekenhuizen weigeren zogenaamde ‘zelfverwijzers’ op de spoedeisende hulp niet. Minister Ab Klink van VWS wil dat zij dit juist wel doen. Maar de NVZ vereniging van ziekenhuizen zegt geen nieuw beleid te hebben om het aantal zelfverwijzers terug te dringen. Dat schrijft het NRC.

Onnodig SEH-bezoek

De minister kort in 2010 48 miljoen euro op het ziekenhuisbudget en in 2011 78 miljoen euro. Met deze korting hoopt hij het onnodige bezoek aan de eerste hulp terug te dringen. De NVZ is tegen de maatregel. Hoe de ziekenhuizen het tekort moeten aanvullen, weet de vereniging niet.

Weigeren is geen optie

De SEH’s zeggen mensen niet te kunnen weigeren vanwege het ontbreken van een vangnet. Daarnaast is de urgentie van de aandoening of het letsel volgens artsen pas achteraf vast te stellen. Zowel artsen als zorgverzekeraars zeggen niet te kunnen beoordelen of patiënten al dan niet terecht naar het ziekenhuis gaan. De zorgverzekeraars mogen ziekenhuisdeclaraties alleen vergoeden als de verleende zorg rechtmatig is geweest.

Risico ziekenhuis

De woordvoerder van de minister laat in het NRC weten dat de verantwoordelijkheid bij de ziekenhuizen zelf ligt. Zij zullen mensen met ‘wissewasjes’ naar de huisarts moeten sturen. Hier zal de Nederlandse Zorgautoriteit op toezien. Een eventueel financieel tekort door het weigeren zelfverwijzers naar de huisarts te sturen, is het probleem van het ziekenhuis, aldus de woordvoerder.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top