ACTUEEL

'Medicatie is gebruiksonvriendelijk voor senioren'

Ouderen ervaren problemen bij hun medicijngebruik omdat zij bijvoorbeeld de verpakking niet kunnen openen. Dit constateert farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom van de Universiteit Utrecht in haar promotieonderzoek.

Kim Notenboom onderzocht 59 zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar of ouder. Het overgrote deel van die onderzoeksgroep (95 procent) had minimaal één praktisch probleem bij het gebruik van zijn of haar medicatie. Zij hebben moeite met een tablet doormidden breken of een pil uit de blister drukken, om maar eens wat te noemen. In tien gevallen zorgden deze problemen mogelijk voor een verslechtering van de gezondheid van de patiënt.

"De farmaceutische industrie steekt veel tijd, energie en geld in het toetsen van nieuwe medicatie", zegt Notenboom. "Maar ze letten hierbij alleen op de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de medicijnen. De gebruiksvriendelijkheid wordt vrijwel niet onderzocht, terwijl het zeker een effect kan hebben op de werking en de veiligheid. Een voorbeeld: als een patiënt alleen zijn medicatie kan nemen wanneer een buurman hem daarbij helpt, dan levert dat problemen op als de buurman op vakantie gaat."

Beperkingen

Notenboom deed onderzoek naar ouderen omdat zij vaker kampen met beperkingen die medicijngebruik kunnen bemoeilijken, zoals artritis, de ziekte van Parkinson of een verslechterd zicht. Toen de onderzoeker aan 36 ouderen en aan 36 jongvolwassenen vroeg om twaalf tabletten doormidden te breken, bleek het verschil tussen die groepen groot. De ouderen slaagden erin om 38 procent van de pillen door te breken, bij de jongeren was dat 78 procent.

In haar proefschrift adviseert Notenboom om gebruiksvriendelijkheid een onderdeel te maken van het toetsingsproces van de overheid en de farmaceuten. "Als we dit probleem willen oplossen dan moet niet alleen de farmaceutische industrie zich inzetten, maar ook de regelgevers, zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top