ACTUEEL

'Apothekersketen BENU is te machtig na overname Mediq'

Volgens zorgverzekeraars VGZ en CZ is apothekersketen BENU veel te machtig geworden na de overname van Mediq, zij vrezen dat het bedrijf daardoor hogere prijzen voor geneesmiddelen kan afdwingen bij zorgverzekeraars en patiënten. Dit meldt RTL Z.

Brocacef, waar BENU onder valt, heeft in 2016 toestemming gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de apotheken en groothandelsactiviteiten van Mediq over te nemen. De ACM heeft als voorwaarde aan de overname gesteld dat Brocacef 89 apotheken en de medische groothandel Distrimed zou afstoten. Daardoor daalde het aantal apotheken in handen van Brocacef van bijna 600 naar ruim 500, en het marktaandeel van 30 naar 25 procent.

Maar volgens VGZ en CZ is de Brocacef-keten BENU nog steeds te machtig. De zorgverzekeraars vinden dat ACM veel strengere voorwaarden had moeten stellen aan de overname van Mediq. "Wij zijn bang dat daardoor een gigant is ontstaan die de markt ontwricht", aldus een CZ-woordvoerder tegen RTL Z. "In veel regio's is er nauwelijks keuze, wat kan leiden tot hogere prijzen en lagere kwaliteit. Daar kunnen onze verzekerden de dupe van worden."

Rechter

De zorgverzekeraars zijn samen met apothekersgroothandel Mosadex naar de rechter gestapt om de goedkeuring door de ACM aan te vechten. Volgens de verzekeraars onderschat de ACM de gevolgen voor de concurrentieverhoudingen en heeft Brocacef door de overname van Mediq nog steeds in te veel gebieden een monopolie of een bijna-monopolie.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

13 september 2017

Weet iemand hoe het lokale marktaandeel van de keten "veel regio's" zich verhoudt tot het marktaandeel van een verzekeraar in "veel regio's"? Met andere woorden, is er wel echt sprake van een eenzijdige marktmacht? Of is de schaalvergroting bij apothekers meer een rationele en efficiënte tegenreactie op de marktmacht van de verzekeraars (vergl. de opkomst van de coöperaties in de agro sector)?

Top