ACTUEEL

Kwart bewoners verpleeghuis komt zelden buiten

Een kwart van de ouderen in een verpleeghuis komt zelden of nooit buiten. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat hiervoor 1600 oudere bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen naar hun bevindingen heeft gevraagd.

Bijna de helft van de bewoners zegt vaker naar buiten te willen, maar dat lukt niet altijd. Als oorzaak hiervoor noemen de ouderen gezondheidsproblemen, maar ook omdat er niemand is die hen kan brengen en halen. Mensen die weinig buiten komen, hebben vaak (zeer) ernstige fysieke beperkingen en krijgen minder bezoek, concludeert het SCP.

Er wonen op dit moment ruim 100 duizend ouderen in een verzorgingshuis of verpleeghuis. Meer dan de helft van hen is een vrouw van 80 jaar of ouder.

In een reactie laat ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, weten toch niet ontevreden te zijn met de uitkomsten van het SCP-rapport. Volgens de organisatie blijkt uit de cijfers dat 64 procent van de bewoners wél buitenkomt, waarvan de helft dagelijks en de andere helft ten minste één keer per week.

Realiteit

Dat een kwart van de ouderen zelden of nooit buiten komt, kun je zorgprofessionals niet aanrekenen, vindt ANBO. "Wanneer je te maken hebt met een populatie waarvan een derde ouder is dan negentig en vier op de vijf mensen ernstige lichamelijke problemen hebben, dan is het helaas moeilijk om met elke bewoner een frisse neus te halen. Dat is treurig, maar wel de realiteit", aldus de organisatie.

ANBO stelt verder dat ook cijfers over bezoekjes gunstig zijn. "Hoewel één op de zeven zelden tot nooit visite krijgt, krijgt bijna 80 procent van de bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen dat wél en zelfs eens in de week. Het beeld dat geschetst wordt is zeker niet negatief", aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Lensen

14 september 2017

tja, dergelijke onderzoeken zou je elke week moeten herhalen om een wat betrouwbaarder beeld te krijgen. Terwijl de negativiteit vd verpleeghuiszorg met dit ene onderzoek gevoed wordt. Je kunt ook zo kijken: de meeste cliënten zouden niet meer in leven zijn als zij niet waren opgenomen, een deel van de opgenomen cliënten kwamen sowieso niet meer buiten waarvan dan een deel nu wel buiten komt of andere positieve activiteiten ondernemen of krijgt aangeboden. Dus maatschappij / jongeren werk hier aan mee en meldt je aan want de zorgvraag wordt alleen maar groter, dus ook de uitdaging. Oh: en Willem Alexander: waar blijven de lintjes voor al die anonieme Verzorgenden die aan het bed staan en de basale [maar veelal zware] zorg leveren?!!! [om maar een idee te opperen om jongeren enthousiast te maken voor de Zorg]. Slimme pro actieve mensen hebben we nodig, niet dergelijke flutberichten over een kwart dat 'zelden' naar buiten gaat!

Top