ACTUEEL

Franciscus mag specialismen Havenziekenhuis overnemen

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland mag de specialismen urologie, keel-, neus- en oorheelkunde (kno), longziekten en cardiologie van het Havenziekenhuis overnemen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft na de overname voldoende concurrentie over.

Dat meldt de kartelwaakhond donderdag.

In augustus werd bekend dat vier Rotterdamse ziekenhuizen delen van de zorgtaken van het Havenziekenhuis, een dochteronderneming van het Erasmus MC, willen overnemen. De zorg wordt verdeeld over het Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Erasmus MC, het Maasstad Ziekenhuis en het IJsselland Ziekenhuis.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland vroeg op 16 augustus om goedkeuring van de ACM voor de overname van de specialismen urologie, kno, longziekten en cardiologie van het Havenziekenhuis, nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al groen licht had gegeven. 

Patiënt

Patiënten van het Havenziekenhuis kunnen straks voor de betreffende specialismen blijvend terecht in het centrum van Rotterdam, schrijft het Franciscus Gasthuis & Vlietland op haar website. Alleen voor eventuele behandeling of opname gaan deze patiënten met hun specialist naar een van de ziekenhuislocaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam of Schiedam.

Voor Franciscus Gasthuis & Vlietland betekent de overname dat er een extra poliklinieklocatie bijkomt. Franciscus-patiënten van de betreffende specialismen kunnen binnenkort ook op spreekuur komen in Franciscus Haven. Voordat het zover is moet de ACM ook de plannen van het IJsselland Ziekenhuis goedkeuren. Na akkoord wordt het Havenziekenhuis een poliklinisch centrum met de naam Havenpolikliniek.

Zorgen

Over het voortbestaan van het Havenziekenhuis bestaan al enige tijd zorgen. Het bestuur meldde in mei van dit jaar een negatief resultaat van 4,8 miljoen euro over 2016. Het bestuur sprak van een structureel verlies. Het eigen vermogen was ook bijna 30 miljoen in de min geraakt.

Het opknippen van het Havenziekenhuis door de vier ziekenhuizen moet ervoor zorgen dat de poliklinische zorg en de toegang tot vervolgzorg behouden blijven voor het centrum van Rotterdam en ook de specialisaties in tropen- en ouderengeneeskunde blijven bestaan. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top