Vastgoed

Orbis moet circa 30 miljoen besparen

Het Orbis Medisch en Zorgconcern moet de komende vier jaar zo’n 30 miljoen euro bezuinigen om te kunnen overleven.  Als de beoogde besparingen niet gehaald worden, kan dit een tekort van tientallen miljoenen euro betekenen. Dat meldt Zorgvisie op basis van een gevoeligheidsanalyse van accountant PricewaterhouseCoopers (PwC).

Verlies

Door dure en ambitieuze nieuwbouw leed het ziekenhuis in Sittard over 2008 een verlies van ruim 20 miljoen euro. Het businessplan op grond waarvan Orbis de komende jaren weer gezond wil worden, gaat uit van een besparing van 32 miljoen euro, met een marge van vijf miljoen euro. Daarbij gaat Orbis uit van een gemiddelde rente van zes procent.

Aannames

Als deze aannames niet uitkomen, dan ontstaat er mede door de torenhoge schuldenlast van 395 miljoen euro volgens accountant PwC al snel een groot gat tussen de boek- en de bedrijfswaarde. “Als de structurele besparingen niet vijf maar zeven miljoen euro lager zijn dan de doelstellingen in het businessplan, tegen een gemiddelde rentevoet van 6,5 procent, valt de bedrijfswaarde 34 miljoen euro lager uit dan de boekwaarde”, aldus PwC in Zorgvisie. 

Vertrouwen

Het noodlijdende ziekenhuis kan de komende twee jaar met enig vertrouwen tegemoet zien. In december verstrekten huisbankiers ABN AMRO en Fortis een overbruggingskrediet van 175 miljoen euro. Zorgverzekeraar CZ, de gemeente Sittard-Geleen, de provincie Limburg en de medisch specialisten stelden zich daarnaast garant voor een bedrag van 17 miljoen euro om het sociaal plan te waarborgen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top