ACTUEEL

'Arts moet terughoudend antipsychotica voorschrijven'

Bij het voorschrijven van antipsychotica aan ouderen met dementie zouden artsen zeer terughoudend moeten zijn, vanwege de ernstige bijwerkingen van deze middelen. Dit stelt klinisch geriater Astrid van Strien in haar promotieonderzoek.

Al langer is bekend dat een bijwerking van antipsychotica is dat senioren makkelijker vallen. Ook verhogen de middelen het risico op het ontwikkelen van een longontsteking of zelfs tot sterfte. Uit het onderzoek van Van Strien blijkt nu dat deze middelen een urineweginfectie kunnen veroorzaken.

Gezien de resultaten van het onderzoek en de al bestaande kennis over ernstige bijwerkingen, vindt Van Strien dat artsen heel erg terughoudend zouden moeten zijn in het voorschrijven van antipsychotica aan ouderen met probleemgedrag. In Nederland slikt ruim eenderde (37 procent) van de dementerende patiënten in verpleeghuizen een antipsychoticum. Dit hoge percentage kan volgens Van Strien niet worden verklaard of verdedigd op basis van het huidige bewijs voor de bijwerkingen.

Balans

De klinisch geriater wil met haar onderzoek een bijdrage leveren aan de kennis van artsen in verpleeghuizen, zodat zij de balans moeten zoeken tussen de geringe effectiviteit van de middelen en de serieuze bijwerkingen bij ouderen. Artsen zouden de keus van het antipsychoticum meer moeten richten op het bijwerkingenprofiel van het middel dan op de effectiviteit en hun patiënten monitoren.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

19 september 2017

Dit artikel: 'Al langer is bekend dat een bijwerking van antipsychotica is dat senioren makkelijker vallen. Ook verhogen de middelen het risico op het ontwikkelen van een longontsteking of zelfs tot sterfte. De klinisch geriater wil met haar onderzoek een bijdrage leveren aan de kennis van artsen in verpleeghuizen, zodat zij de balans moeten zoeken tussen de geringe effectiviteit van de middelen en de serieuze bijwerkingen bij ouderen'.
Reactie: Ik lees geen enkel advies wat artsen wél zouden kunnen doen, anders dan het voorschrijven van antipsychotica? Demping van psychische klachten met- of lichamelijke letsel of ziekte zonder antipsychotica. Zowel voor het voorkomen van geestelijk lijden als voor tegengaan van vallen en het voorkomen van blaas- en longontstekingen is het geven van voldoende aandacht aan ouderen van levensbelang. Ik heb begrepen dat het volgend kabinet extra budget beschikbaar stelt. Dit onderwerp kan volgens mij in relatie gezien worden tot de actualiteit rond ledenvermeerdering bij Coöperatie Laatste Wil (levensbeëindigend poedertje).

Ton Bakker

19 september 2017

Zorgvuldiger afweging van risicofactoren tov de ernst van het psychisch lijden blijft de kern van de zaak.

Top