ACTUEEL

Test helpt bij terugdringen antibioticagebruik pasgeborenen

Onderzoekers van het Erasmus MC en het Zwitserse Luzerner Kantonsspital hebben een manier gevonden om het gebruik van antibiotica terug te dringen bij pasgeborenen die mogelijk een bloedvergiftiging (sepsis) hebben. Een nieuwe test maakt snellere diagnose mogelijk, waardoor baby’s niet langer onnodig antibiotica hoeven te krijgen.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

In Westerse landen krijgen pasgeborenen die mogelijk een bloedvergiftiging hebben te vaak en te lang antibiotica toegediend, schrijft het Erasmus MC. Annemarie van Rossum, kinderarts-infectioloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis: "Naar schatting 8 procent van de pasgeborenen krijgt antibiotica, onder het motto van 'better safe than sorry'. Slechts bij 0,1 procent van de pasgeborenen is er werkelijk sprake van een sepsis." Als een kind op jonge leeftijd wordt blootgesteld aan antibiotica, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling op latere leeftijd en neemt bijvoorbeeld de kans op eczeem, allergie of darmontstekingen toe. 

Test

Voor het onderzoek werden 1.710 zuigelingen in elf Nederlandse ziekenhuizen en zeven centra in Zwitserland, Tsjechie en Canada onderzocht. De helft daarvan kreeg de antibioticabehandeling op basis van de geldende richtlijnen, bij de andere helft werd tijdens de antibioticabehandeling door middel van de zogeheten procalcitonine test (PCT test) gekeken of er werkelijk sprake was van sepsis. Met de PCT test konden kinderen gemiddeld 12 uur eerder stoppen met antibiotica en was er sprake van een korter verblijf in het ziekenhuis.

De gepubliceerde resultaten worden toegepast in een app voor mobiele telefoons en tablets. Van Rossum: "De PCT test is valide en veilig, zo laten wij zien in The Lancet. Om deze kennis snel en efficiënt bij de kliniek te brengen, wordt door het Erasmus MC een app ontwikkeld. Die zou bij heel veel pasgeborenen kunnen helpen bij een veel betere start in het leven."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top