HRM

FNV vindt analyse zorggebruik zorgmedewerkers 'schokkend'

Bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn noemt de analyse van IZZ naar zorggebruik in de sector schokkend. IZZ maakte donderdag bekend dat in organisaties waar veel medewerkers opstappen, het overgebleven personeel meer gebruik maakt van zorg.

Een zorgaanbieder die te weinig aandacht besteedt aan gezond werken riskeert terecht te komen in een negatieve spiraal van hoge werkdruk, hoog verzuim en hoog zorggebruik van medewerkers, aldus IZZ. Elise Merlijn constateert dat het psychosociale ziekteverzuim niet verbeterd is en dat de behandelingen door een fysiotherapeut bijna verdubbeld zijn. "Dat is voor het overgrote deel te herleiden op de absurd hoge en nog steeds stijgende werkdruk in de zorg. Het is vijf voor twaalf. Er móet iets gebeuren!"

Werkdruk

Aanpak van werkdruk wordt door direct leidinggevenden vaak vooral gezocht in persoonsgebonden kenmerken. "Dat moet ophouden, het is niet de goede benadering", stelt Merlijn. "We moeten gaan kijken naar de functiegebonden omstandigheden. Juist omdat zoveel medewerkers gebruik maken van zorg is duidelijk dat arbeidsomstandigheden die zorgvraag sterk beïnvloeden. Een aanpak van de arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen is hard nodig."

De FNV pleit ervoor dat de organisatiecultuur op de werkvloer wordt aangepakt. De verandering moet van onderaf komen, zegt Merlijn. De raden van bestuur moeten die vervolgens omarmen in plaats van tegenwerken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top