HRM

Schippers: specialisatie is geen recht

Basisartsen die geen opleidingsplek voor een medisch specialisme weten te bemachtigen, moeten een andere carrière in de zorg overwegen. Er bestaat geen recht op het doen van een specialisatie, zegt minister Schippers (VWS) in antwoord op Kamervragen van GroenLinks.

Als gevolg van bezuinigingsmaatregelen zijn de laatste jaren minder plekken beschikbaar gekomen voor de opleiding tot medisch specialist, terwijl universiteiten nog steeds evenveel basisartsen afleveren. Hierdoor ontstaat een 'stuwmeer' aan basisartsen, schreef de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) in een rapport dat Schippers in augustus naar de Tweede Kamer stuurde.

GroenLinks-Kamerleden Corinne Ellemeet en Zihni Özdil wilden van de minister weten of zij van plan is de groep afgestudeerde basisartsen zonder specialisatieplaats toch een opleiding tot specialist aan te bieden. Schippers laat weten dat dit niet de bedoeling is. "De (initiële) opleiding tot basisarts geeft de mogelijkheid om een vervolgopleiding tot geneeskundig specialist of profielarts te doen. Er bestaat echter geen recht op het doen van een dergelijke vervolgopleiding", stelt ze.

Ouderengeneeskunde 

Volgens het Capaciteitsorgaan, dat adviseert over de gewenste instroom in de opleidingen tot medisch specialist, worden bij de huidige instroomaantallen in de basis- en vervolgopleidingen in de meeste specialisaties voldoende artsen opgeleid om aan de toekomstige zorgbehoefte te voldoen. Er zijn ook vervolgopleidingen, zoals ouderengeneeskunde, waarbij de instroom achterblijft bij het aantal beschikbare plaatsen, constateert Schippers. 

Het inperken van het aantal plekken voor de studie geneeskunde is volgens haar niet nodig. Dit vanwege de lage werkloosheid onder basisartsen - momenteel zo'n 430 personen op een totaal van 24 duizend - en het feit dat er verschillende vervolgopleidingen zijn waarbij de gerealiseerde instroom nog achterblijft bij de gewenste instroom. Ook is het volgens Schippers "van groot belang" dat vervolgopleidingen de mogelijkheid hebben uit verschillende kandidaten te selecteren.

Reservoir

Het Capaciteitsorgaan voert momenteel op verzoek van de ministeries van OCW en VWS en de NFU een onderzoek uit naar het reservoir aan basisartsen. De resultaten hiervan zijn naar verwachting dit najaar beschikbaar. "Mede op basis daarvan kan verder worden bekeken of maatregelen in de sfeer van opleidingsaantallen gewenst zijn", aldus Schippers.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top