ACTUEEL

'Minder vrijheidsbeperkende maatregelen bij Saxenburgh Groep'

De Saxenburgh Groep gaat in haar verpleeghuizen minder gebruikmaken van vrijheidsbeperkende maatregelen bij mensen met een ernstige vorm van dementie. Dit moet de vrijheid en privacy van deze mensen en daarmee de kwaliteit van hun leven vergroten, zegt specialist ouderengeneeskunde Marianne Dijkhuis in het Dagblad van het Noorden.

Op verpleegafdelingen met zwaar dementerende mensen worden uit veiligheidsoverwegingen soms maatregelen genomen die een bewoner in de vrijheid beperken of de privacy aantasten, zegt Dijkhuis. Zo zijn er bewoners die zorgpyjama’s dragen die ze niet zelf kunnen uittrekken. "Zorgpyjama’s zijn vooral voor mensen die hun incontinentiemateriaal weghalen en dan in een nat bed komen te liggen. Ook komt het voor dat ouderen in een rolstoel zitten met een blad ervoor. Ze kunnen daardoor niet zelf opstaan."

Kritisch

De specialist ouderengeneeskunde zegt in het Dagblad van het Noorden dat er kritischer moet worden gekeken of de maatregelen echt nodig zijn. "Ik denk dat we te voorzichtig zijn. We zijn te bang dat iemand valt en iets breekt. Negen van de tien keer heeft een val geen grote gevolgen." Medewerkers van de Saxenburgh Groep gaan er daarom scherper op letten of een vrijheidsbeperkende maatregel echt nodig is. "Dat betekent dat gekeken wordt naar oplossingen die minder ingrijpend zijn voor een bewoner. Ook dementerende ouderen hebben recht om regie over hun eigen leven te houden. Vrijheid en privacy dragen ook voor deze mensen bij aan de kwaliteit van leven", aldus Dijkhuis.

Medewerkers van Saxenburgh Groep krijgen extra scholing over het thema. Ook gaat de zorginstellingen de familie van de bewoners actiever betrekken bij beslissingen over vrijheidsbeperkende maatregelen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top